Choć może niezbyt często ich spotykamy to, bez dwóch zdań, świat jest pełen osób, które nie boją się eksperymentować w kuchni. Nie stronią od dziwnych połączeń smakowych i nie zniechęcają się, dopóki czegoś nie posmakują. Reszcie pozostaje podziwianie odważnych smakoszy i dalsze pałaszowanie tradycyjnych, polskich potraw.

Totalne zaskoczenie wśród czekolad do wina

najlepsza czekolada do winaWszystkim osobom, które z chęcią poszerzą swoje kulinarne horyzonty, warto wspomnieć o nieco odmiennej wersji czekolady, jaka ostatnio pojawiła się na rynku. Sama masa kakaowa niczym nie różni się od tego, do czego przywykliśmy, ale zatopione w niej dodatki niejednego przyprawią o niemały zawrót głowy. Człowiek, który wpadł na tę recepturę zapewne należy do grona odważnych i otwartych na wszelkie propozycje. Co w takim razie znajduje się we wspomnianej czekoladzie? Na pewno niewielu udzieliłoby poprawnej odpowiedzi. Najlepsza czekolada do wina, bo właśnie o niej cały czas mowa zaskoczy nas smakiem aromatycznego czosnku, który powszechnie używamy w kuchni w trakcie przygotowywania wytrawnych potraw. Stosowany zazwyczaj do mięs, znalazł swe zastosowanie także wśród łakoci. To jednak jeszcze nie koniec niespodzianek. Kolejnym wyczuwalnym aromatem, również spotykanym w wielu domowych kuchniach, jest tymianek. Ten specyficzny dobór smaków zyskuje coraz większą popularność i cieszy się sporym zainteresowaniem. Co za tym idzie, powstaje coraz więcej słodyczy zawierających w sobie dodatki, których dotąd nie łączono z łakociami.

Podsumowując, mamy tutaj czekoladę, czosnek i tymianek. Dość ekscentryczne połączenie smakowe, ale jak zapewnia producent idealnie sprawdzi się w połączeniu z wytrawnym czerwonym winem. Jest też świetnym sposobem na wzmocnienie się w czasie długich spacerów i wyczerpujących wypraw. Pozostaje nam czekać z niecierpliwością na kolejne innowacyjne receptury producentów czekolad.